20 Mart 2022 Pazar

Yavaşlık

Komşunun kedisi, sabahtan beri aramızdaki ortak duvarın üzerinde dolaşarak, dışarıya çıkabileceği bir yol arıyor, hareketlerindeki ağırlık bana şu muhteşem cümleyi çağrıştırdı: bedenin ve zihnin gücünü gösteren bir yavaşlık..

Adam Cooper, 2000.
Matthew Bourne’un Kuğu Gölü
yorumundan bir sahne (prem.1995)

Gerçekten öyledir, değil mi? Baletlerde de hissedersiniz; 80 kiloluk vücudu tamamen kaslarla kaplı, görkemli kelimesinin çok yakışacağı bir erkeğin havada tüy gibi süzülüşünü gördüğünüzde ya da japon samurayların hareketlerinde, bazen Magnus Carlsen’in hareketlerinde.. Bedenin ve zihnin gücünü gösteren o yavaşlık, tüm ihtişamıyla gösterir kendini. Bu yavaşlığa hayranım ben ve kendimde asla sahip olamayacağım bir eksiklik olarak da inanılmaz düzeyde imreniyorum..

Enerji dolu, sıcak, hareketli biriyim. Mizacım bu. Ama asıl olmak istediğim kişi sakin, yavaş, gücünü bilen ve kontrol edebilen bir kadın..

Yavaşlamayı, bu güce sahip olmayı acaba nasıl öğrenebilirim? Ya da öğrenilebilen bir şey midir bu? Bireysel midir, toplumsal mıdır, kişi kendini bu yolda geliştirebilir, yetiştirebilir mi? Yoksa tamamen doğuştan sahip olduğumuz karakterle mi gelir………. Bilmiyorum.