3 Eylül 2022 Cumartesi

Sar gelin, nenen örsün..

Sar(ı) Gelin türküsü üç kültürün ortak mirası; Türklerin, Azerilerin ve Ermenilerin. Herkes bu türkünün sahibinin asıl kendi olduğunu iddia eder ama bence o dönemlerde yaşanan acılar, zorunlu göçler, yolda yitirilenler düşünülürse, herkesin ortak hasretleri, acıları var bu türküde. O nedenle hepimizin ortak mirası.. İnsanlığın ortak mirası.

Benim için de çok özel, ailemin geçmişi nedeniyle “seni vermem ellere” dizesinde boğazıma bir düğümün takıldığı, gözlerimin dolduğu bir türküdür Sar Gelin.

Ve çoğu bilmez ya, Sar Gelin’dir doğrusu. Sarı Gelin değildir. Nenen örsün’dür, ölsün değil. Sen sar bu ip yumağını, nenen de örsün’dür…. Söyleyenlerin bile çoğu yanlış söylediği için, belki bilmiyorsundur diye düşündüm, bir hatayı düzelteyim istedim. Ve Cem Adrian, tam doğru olarak şu konser kaydında ne söylüyor beeee. Ne söylüyor……

Biraz içmiş olabilirim evet. 43 senelik hayatımda, pek sevdiğim birinin hatrına ilk defa rakı içmiş olabilirim. Duygulanmış olabilirim. E az da güzelleşmiş olabilirim :) Olsun.. Bu gece de böyle olsun.