5 Temmuz 2024 Cuma

Dikkat eğim tabelası - 2

İnsan yaşamının bir çok dönemi, dağlık ve ormanlık bir alanda araç kullanmaya benziyor. Bir dönem yükseliyorsun, bir dönem platodasın, bir dönem de inişe geçiyorsun. Ve bu sürekli tekrarlanıyor aslında; hayat tek bir çıkış (gençlik), düzeni kuruş (orta yaş) ve iniş (yaşlılık) değil. Bazen 18’inde ruhun yaşlı ve inişte, bazen orta yaşta hiç beklenmedik bir hayâlin, umulmadık bir tutkunun peşinde yükselişte, bazense yaşlılıkta enfes bir manzaranın eşliğinde platodasın. Belli olmaz.

Berchtesgaden

Fakat hepsinin bir güzelliği olduğu kadar, bir de bedeli ve zorluğu olduğunu kabul etmeli insan. Gençlik; yükseliş, umut, tutku. Zorluğu; sürekli emek sarfetmek, sürekli güç sarfetmek, bazen ahmaklıklar yapmak.. Güzelliği ise; elbette umut, tazelik, ilk defaların heyecanı.. Platonun güzelliği; geniş bir görüş açısı, onca zorluğu aşmanın gururu, imkanların ve başarılarının önüne serilmesi. Zorluğu ise rutinleşme, sıkılma.. İnişin güzelliği ise; artık yolu tanımış, bilmiş olmak, yolu almış olmak, bilgelik.. Zorluğu ise inişlerin çıkışlardan hep daha hızlı olduğunu bilmek belki, belki yolu sevmek, bırakmak istememek, yeni yollar umud etmek..

Bu metaforla hayat; sanki inişli çıkışlı bir yolculuğun da ötesinde, kolay ile zor, uğraşma ile dinlenme, emek ile ürün arasındaki denge de….