17 Ekim 2025 Cuma

SoMbaharın bir de..

Tadı da vardır! Sadece kokusu ve renkleri yoktur ki soMbaharın.. 

Elma elmadır tadı. Taze cevizdir. Sonlara doğru kestanedir, mandalinadır.. Ama en çok elmadır! 

Bir de elma elma kokan taze elma şarabı vardır; cider derler adına. İngiliz kültüründe tam bu mevsimde çok yapılır, çok içilir..

Burada cider’a çok yakın, Federweißer denen bir taze fermente şarabımız var. Eylül başı çıkar, Ekim ortalarında biter. Kapağı mayalanması için hafif açık bırakılır, o nedenle yatay durumda taşıyamazsın.. Öyle şahane bir şeydir ki, bir oturuşta bir litre içersin de doyamazsın..

Komik olan; Eylül’de içersen çarpmaz hiç ama alıp da buzdolabında unutursan ve Kasıma kalırsa.. yandın. Öyle bir fermente olur ki, alkol oranı %12’lere falan erişir, üstelik tadı da gazoz gibi hafif olduğundan alkolünü anlamazsın içerken. Sonra değme keyfine tabii ;)

Ben de Eylül ortası almıştım ama unutmuşum dolapta, daha doğrusu hep aklımdaydı da, iş güç ve sorumluluklarda zaman bulamıyordum içmeye.. Dün akşam aklıma esti, açtım, of ki ne of! Tam kıvamında yakaladım..

Belki seneye paylaşırız, belli mi olur..?

Hamiş. Arı Mayalı bardağıma gülme lütfen :) Ya da gül, gülelim yahu..