3 Ocak 2024 Çarşamba

1 Saatte Felsefe: Schopenhauer

Bugün güne Storytel'deki "Philosophy in an hour: Schopenhauer"ı dinlemekte başladım. Gerçekten derlemeyi çok detaylı ve eğlenceli bir şekilde yazan Paul Strathern, son derece elegant ve açık bir dille seslendiren Jonathan Keeble, birlikte çok güzel bir iş çıkartmışlar. Bildiğimiz tanıdığımız, tarihin en pesimist düşünürlerinden Schopenhauer'a bambaşka bir yönden yaklaşmış bu derleme.. Hakikaten yer yer kahkaha attığım, yer yer "Felsefeci olmasa, şahane bir kara-komedyen de olabilirmiş" diye düşündüğüm Schopenhauer'ı Strathern gerçekten alışık olmadığımız, farklı bir açıdan ele almış. 1 saat 20dk'lık yoğun bir derleme de olsa, insanın aklı asla kayıp başka yerlerde dans etmiyor; dikkatini yitirmeden, keyifle dinlenen bir derleme..

Schopenhauer'ı bir "insan" olarak ele alıp; takıntılarını, korkularını, özlemlerini de anlatıyor ve insana "bunları ben de düşünmüştüm" hissiyle birlikte, ona empati duyma şansını veriyor. Schopenhauer'ı kendinden sonraki pessimizm ve nihilizm akımlarına etkisini de düşünerek "fazla ciddi" okuduğumu fark ettiriyor bana..

"Bu yaşında hâlâ ünlü olamadığı için sıkıntı duyan Schopenhauer, bu meseleyi kendi insiyatifine almaya karar verdi" :))) Muhteşem. Strathern'i tarih derlemelerinden tanıyoruz (The Medici bunların en ünlüsü sanırım), fakat 80 yaşındaki bu çok yönlü araştırmacı yazarın 1 saatte felsefe serisi tek kelimeyle: enfes!


"Bir insana dair duygularınızı gerçekten anlamak istiyorsanız; ondan beklenmedik bir şekilde gelecek bir mektuba vereceğiniz tepkiyi düşünün.." - Schopenhauer.